Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Isnin, 4 Mei 2009

Catatan perjalanan KBTBB untuk acara "Jom Ronda Melaka" pada 2hb Mei 2009

Sila Klik pautan untuk melihat Foto Album "Jom Ronda Melaka"


Salam Sejahtera dan Selamat Hari Pekerja buat semua sahabat tidak kira di mana anda berada.

Bersempena cuti panjang bersempena Hari Pekerja yang lalu KBTBB telah mengadakan satu acara kayuhan "Jom Ronda Melaka" pada hari Sabtu, 2hb Mei 2009 bermula dari Kg. Batu Berendam sehingga ke Kg. Morten. Bertemakan warna HIJAU sebagai simbolik cintakan alam sekitar dan anti-pemanasan global, ahli-ahli KBTBB telah memakai baju berwarna hijau sebagai tanda sokongan. Walau pun tidak ramai yang dapat menyertainya tetapi acara ini tetap meriah dan berlansung dengan jayanya. Berikut adalah catatan KBTBB sepanjang 24km perjalanan tersebut.

Check Point (CP)

CP1-Masjid Kampung Hulu, CP2-Bangunan Merah dan Jam Besar, CP3-Menara Taming Sari, C4-Muzium Perzim , C5-A Famosa dan Banda Hilir , C6-Kg. Morten

3:30 petang - Ahli-ahli KBTBB berkumpul di Warung de Kampung, Batu Berendam dan mendengar taklimat dari Ketua Projek.

3:35 petang - KBTBB bergerak menuju ke Check Point 1 (CP1) iaitu Masjid Kampung Hulu yang terletak berhampiran kawasan Jonker Street. Perjalanan menuju ke CP1 melalui Jalan Batu Berendam dan Jalan Peringgit. Sampai di persimpangan Hotel Ramada KBTBB menyelusuri Jalan Munsyi menuju ke Jonker Street. Jalan sedikit sesak kerana cuti panjang.

3:50 petang - Tiba di CP1 (Masjid Kampung Hulu ) dan KBTBB berehat sebentar sambil berfoto dihadapan Masjid tersebut dan meneruskan perjalanan menuju CP2 iaitu Bangunan Merah dan Jam Besar. KBTBB menyelusuri Jonker Walk dengan perlahan kerana laluan begitu sesak dengan kenderaan.

4:10 petang - Tiba di hadapan Bangunan Merah dan Jam Besar dan berehat sambil minum cendol mamak di tepi sungai Melaka. Di CP2 suasana sesak dengan pelancong asing dan seperti biasa basikal-basikal ahli KBTBB menjadi tumpuan lensa kamera. Sambil minum cendol KBTBB disajikan dengan persembahan dondang sayang dan demo permainan gasing oleh KekWa yang kebetulan membuat persembahan di situ.

4:50 petang - KBTBB sempat bergambar Persimpangan Padang Nyiru berhampiran Public Bank sebelum Bangunan Merah yang menjadi tempat burung-burung merpati berkumpul di sekeliling air pancut macam kat Europ. Selesai bergambar KBTBB terus menuju ke CP3 iaitu Menara Taming Sari.

5:00 petang - Tiba di perkarangan Menara Taming Sari (CP3). Kerana terlalu ramai orang dan pelancong di sana KBTBB terpaksa meletakkan basikal di pinggir CP3. Di CP3 KBTBB membuat pemeriksaan pada basikal masing-masing dan seperti biasa pomen KBTBB Sdr. Along sentiasa membantu membaiki kerosakkan dan masalah basikal dengan cepat dan cargas. Setelah selesai KBTBB menuju ke CP4 iaitu Muzium Perzim yang terletak berhampiran A Famosa.

5: 20 petang - Tiba di Muzium Perzim (CP4) dan sempat bergambar di hadapan keretapi. Tanpa melengahkan masa KBTBB terus menuju ke CP5 iaitu A Famosa dan Banda Hilir iaitu tempat tumpuan utama pelancong di Melaka.

5:30 petang - KBTBB telah tiba di A Famosa dan Banda Hilir (CP5) dan berlegar sekeliling kawasan mencari "port" yang sesuai untuk berehat dan bergambar. KBTBB juga berkesempatan menghabiskan masa di Muzium Memorial Kemerdekaan yang terletak berhampiran A Famosa. Selesai bergambar dan berehat KBTBB terus menuju ke CP6 iaitu Kg. Morten yang menjadi CP terakhir acara "Jom Ronda Melaka". Perjalanan ke CP6 melalui Jalan Bunga Raya, Jalan Kg Jawa, Jalan Munsyi, Jalan Hang Tuah dan singgah sebentar di Up-Town Melaka untuk melihat suasana pinggir sungai Melaka.

6:00 petang - Berehat sebentar di restoran mamak di pinggir Jalan Hang Tuah pekena teh tarik sambil berbual dan bertukar-tukar pendapat mengenai perkembangan basikal tua di Malaysia. Selesai minum teh tarik KBTBB menuju ke Kg. Morten (CP6) dengan menyelusuri jalan yang bersebelahan sungai Melaka.

6:15 petang - Tiba CP terakhir iaitu di rumah warisan/muzium milik Hj. Ibrahim di Kg. Morten. Ahli-ahli KBTBB menghabiskan masa bertanyakan soalan-soalan mengenai koleksi antik dan hiasan serta rekabentuk rumah beliau. Hj. Ibrahim berhasrat untuk memiliki semula basikal BSA yang pernah dikayuh sewaktu zaman mudanya. Menurut beliau basikal BSA miliknya telah di"punah"kan oleh anaknya setelah beliau tidak menggunakannya lagi. KBTBB mengabadikan pengalaman dan kenangan dengan bergambar di hadapan rumah beliau.

6:45 petang - KBTBB beredar dan berkayuh pulang dari Kg. Morten menuju Warung de Kampung Batu Berendam untuk acara seterusnya iaitu jamuan makan malam dan DONDANG SAYANG - Live!.

7:25 malam - Tiba di Warung de Kampung Batu Berendam dan ahli-ahli KBTBB berehat sambil membersihkan badan dan solat Maghrib.

8:30 malam - Acara jamuan makan malam bermula dengan persembahan dondang sayang yang diketuai dan dipimpin oleh Pakcik Baharin yang pernah menjuari pentandingan Dondang Sayang peringkat nasional. Syahdunya muzik klasik dendangannya.

9:30 malam - Dondang Sayang dan joget lambak. Chewahhh...cak pung...cak punggg...

12:00 malam - Bersurai dan balik rumah sambil senyum sampai tertidur :)

KBTBB ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua ahli-ahli yang terlibat terutamanya AJK KBTBB, Tuan Warung de Kampung, sponsor-sponsor dan tidak lupa kepada Sdr. Ikhwan yang sentiasa menyokong setiap aktiviti yang dianjurkan KBTBB. Bagi yang tidak dapat menyertai, Insyaallah KBTBB akan sentiasa meneruskan acara-acara seumpama ini di masa hadapan. Khabarnya sudah ada orang sudi sponsor "Dondang Sayang" dan jamuan makan untuk acara akan datang. Terima Kasih daun keladi..kalau boleh sponsor lagi - Admin KBTBB.

Untuk menyaksikan foto-foto menarik sila klik "Jom Ronda Melaka" - Foto-foto milik Sdr. Ikhwan dari blog BM. Hakcipta Terpelihara sebarang penerbitan semula harus mendapatkan kebenaran beliau.


3 ulasan:

basikal melaka berkata...

salam....
Bersyukur kita ape yang di rancang telah terlaksa,walaupun banyak rintangan yang ditempoh.
Ribuan terima kaseh rakan-rakan kbtbb yang sama-sama manjayakannya.
Buat sdr ikhwan(BM)ribuan terima kaseh daun keladi,anda banyak membantu untuk menjayakannya program JOM RONDA MELAKA.
Sdr sanim yang jauh,walaupun jauh anda masih menyokong kami di kbtbb.
Cikgu ijas,lain kali kita boleh kayuh sama-sama.
moga kita berjumpa lagi di kayuhan akan datang.
wasalam.

Tanpa Nama berkata...

Saya buat mana yang termampu jer :) Apa yang penting hobi nie terus berkembang. Jangan hangat-hangat taik ayam. Saya kagum dengan ahli-ahli KBTBB walaupun masing-masing sibuk tetapi tetap aktif berkayuh juga. Saya cukup yakin satu hari nanti KBTBB akan berjaya mengharumkan nama basikal tua di Selatan tanahair. Insyaallah segmen Majalah 3 mengenai basikal tua dan KBTBB akan disiarkan pada 06.06.2009. Tungguuuuu...

Tanpa Nama berkata...

Salam.....

Memang meriahlah kalau dapat turut serta. Tapi apa boleh buat kekangan dan halangan menyebabkan kesukaran untuk turut serta. InsyaAllah kalau berkesempatan lagi saya akan turut serta

"Lestarikan Nostalgia Warisan Silam"

Sanim NBT