Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Jumaat, 11 Disember 2009

Acara Kayuhan Melaka - Jakarta : Lawatan ke Kota A Famosa (Yang Termasyur)

Tidak lengkap lawatan ke Bandaraya Warisan Dunia - Melaka sekiranya anda tidak mengunjungi Kota A Famosa yang bermaksud Yang Termasyur, kota yang terletak di Bandar Hilir ini hanya mengambil masa kira-kira 5 minit perjalanan dari Bangunan Merah. Kota paling bersejarah dan paling tua di Asia ini telah dibina oleh Portugis pada 1511 sebaik sahaja berjaya menawan Melaka. Sdr. Alex yang merupakan tetamu KBTBB telah di bawa dua kali melawat kota tersebut ketika lawatannya ke Melaka. Walaupun kota ini dianggap sudah biasa bagi segolongan kita namun masih ada lagi yang tidak mengetahui mengenai sejarah pembinaannya.

Kota yang dibina oleh Alfoso de Albuquerque ini telah mengambil masa 5 bulan untuk disiapkan. Ketika pembinaannya kota ini telah mengorbankan ramai buruh paksa dari keturunan Melayu akibat cuaca panas dan kebuluran. Kekuatan penentangan dan serangan orang-orang melayu ketika itu mengakibatkan Portugis terpaksa membina kota yang temboknya setebal 2.4 meter - 4.5 meter dan meletakkan 70 buah meriam untuk melindungi diri mereka. Siapa kata orang-orang Melayu lemah pada waktu itu? Sejarah membuktikkan walaupun kita pernah dijajah namun bangsa Melayu tetap hidup BERMARUAH memertahankan tanahairnya.

Hero jelajah Malaya iaitu Mr. GB berpose gile-gile bersama ahli-ahli KBTBB dan Sdr. Alex. Mr. GB sanggup datang memandu seorang dari Batu Gajah untuk bertemu Sdr. Alex di Melaka.

Otai Najif turut sama berkayuh bersama ahli-ahli yang lain. Ini merupakan kayuhan rasmi pertama beliau bersama KBTBB setelah masuk bergabung untuk mengukuhkan kedudukan KBTBB di Melaka.

Chegu Shaari (kiri) sudah mula menunjukkan "belangnya" untuk memperkasakan KBTBB dengan kepakarannya darisegi mentadbir dan membantu mengerakkan aktiviti-aktiviti untuk KBTBB.

Pak Hassan (Tukang) ahli senior yang tidak pernah ketinggalan mengikuti setiap acara kayuhan yang diadakan semenjak penubuhan KBTBB.

Adik Amira yang pertama kali turun berkayuh bersama KBTBB tidak melepaskan peluang menimba pengalaman dan pengetahuan mengenai basikal tua walaupun beliau seorang gadis (wanita).

Tugas "Marshall" dilaksanakan dengan berkesan oleh Sdr. Amran yang sentiasa menjaga keselamatan ahli-ahli rombongan ketika di jalan raya.

Naib Pengerusi KBTBB, Sdr. Jebat kini memikul tanggungjawab yang besar dan beliau telahpun berjaya memimpin dan membawa KBTBB menjadi kelab basikal tua yang bergerak paling aktif di Malaysia sepanjang tahun 2009.

Sdr. Hafiz yang merupakan hero KBTBB yang paling kacak ini seorang yang pendiam tetapi mempunyai minat paling mendalam terhadap basikal tua.

KBTBB kini memikul tugas yang berat seberat meriam yang Abang-abang Askar nie pikul untuk menyasarkan impian dan matlamat untuk memartabatkan basikal tua untuk generasi muda.

Pengerusi KBTBB yang berkarisma tinggi sentiasa teliti di dalam melaksanakan tugasnya. Beliau menjadi pemimpin yang dihormati kerana sentiasa berlaku adil dan saksama di dalam melaksanakan tugasnya.


KBTBB menuju ke Pasar Karat berhampiran Jonker Street untuk membeli-belah barang-barang antik - Nantikan foto-foto seterusnya.