Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Isnin, 8 Jun 2009

Satu lagi kejayaan untuk acara kayuhan Bumi Biru anjuran KBTBB

Apa yang penting BEKERJASAMA!

Bersama BIRUkan BUMI Melaka yang tercinta


Misi kami terlaksana!
...
Batu Berendam, Melaka - 7 Jun 2009 yang lalu terlakar lagi satu cacatan sejarah untuk KBTBB kerana telah berjaya menganjurkan Acara Kayuhan Bumi Biru untuk ahli-ahlinya. Ternyata kayuhan kali ini mengamit penyertaan di kalangan ahli-ahli wanita yang bertambah menjadi 6 orang kesemuanya termasuk Puan Azwa (isteri kepada Sdr. Ikhwan) dan salah seorang dari ahli wanita tersebut berketurunan cina iaitu Puan Dorin. Kayuhan ini juga telah disertai oleh seorang ahli baru kami iaitu Dr. Norman yang mempunyai Kliniknya di sini. Justeru kami di KBTBB sebulat suara melantik beliau sebagai Doktor Panel bagi KBTBB dan bertanggungjawab memastikan kesihatan ahli-ahli berada ditahap yang cergas dan sihat.
...
Bermula jam 7:00 pagi semua ahli-ahli KBTBB telah mula berkumpul di hadapan bengkel & galeri KBTBB. Kehadiran Saudara Ajid & isterinya dari Johor Baharu telah menceriakan suasana pagi itu dimeriahkan lagi dengan kehadiran Saudara Sanim yang baru pulang bercuti dari Sabah. Sudah pasti orang yang paling merindui beliau ialah Pak Hassan (Tukang) dan ternyata rasa tersebut tidak dapat disorok apabila mereka saling berpelukan (macam jejak kasih daaa). Tidak lama kemudian Pak Hassan pula tiba bersama Raleigh Sportnya, "Saper mulut kurang hajar kata aku pakai barang cina tu?" tanya Pak Hassan. "Kau sampaikan salam kenal aku kat dia, kalau nak tengok barang England mari sini (Bt. Berendam) aku tunjukkan, dah lama hidup ke diorang tu?" tambahnya lagi. Kami semua ketawa dan gelihati dengan gelagatnya yang berseloroh pada pagi itu. "Itu perangai budak tak sekolah tinggi Pak Hassan, dia tahu main barang jer kot, kayuh basikal ntah tau ntah tidak, nampak sangat diorg tu JAHIL pasal basikal!", kata Jebat. Kami semua ketawa terbahak-bahak dan Ajid pun tersenyum simpul malu-malu melihat reaksi kami.
......
Disebabkan diawal paginya hujan telah turun dengan lebat maka ada di kalangan ahli-ahli yang terlajak tidur justeru kami terpaksa menunggu ahli-ahli yang lewat tiba. Bagi kami ianya merupakan hujan RAHMAT kerana pada malam Sabtu kami telah berjaya membawa KBTBB dikenali satu Malaysia. "2 juta orang (penonton) saksikan kita di Majalah 3 malam tadi korang tau tak?" kata Saudara Ikhwan. "Telefon aku tak henti-henti terima call dan SMS ucap tahniah kat aku dan KBTBB... aku tidur pukul 2 pagi, weyyy mana diorang nie?", tambah beliau lagi. Tepat jam 8.00 pagi rombongan kami mula berangkat mengayuh basikal ke Bandar Melaka. Sebelum sampai ke persimpangan menuju ke bandar kami sempat singgah di sebuah restoran milik keluarga salah seorang daripada ahli KBTBB iaitu Saudara Eddie. Menurut Saudara Eddie restoran ini adalah milik datuknya yang dahulu pernah aktif di dalam hobi basikal ini dan difahamkan pernah menyimpan banyak koleksi-koleksi basikal tua dan barangan antik. Masih terdapat beberapa basikal tua, basikal posmen dan barangan antik di restoran tersebut yang menjadi tarikan penggunjung singgah ke sana.
....
Selesai minum teh tarik dan makan roti canai, perjalanan di teruskan melalui Jalan Peringgit merentasi Bukit China dan seterusnya menuju ke Majestic Hotel yang terletak di tebing Sungai Melaka berhadapan Kg. Morten. 20 minit berkayuh kami tiba di lokasi (CP1) iaitu Majestic Hotel yang merupakan salah satu hotel tertua di Melaka kira-kira jam 9.45 pagi. Kami berhenti berehat di tepi Sungai Melaka sambil membuat pemeriksaan terhadap kondisi basikal masing-masing. 15 minit kemudian perjalanan diteruskan dengan menyusuri laluan pejalan kaki di tepi tebing Sungai Melaka menuju ke Jalan Kampung Hulu. Kami melewati Masjid Kampung Hulu dan terus menuju ke Persimpangan Padang Nyiru (CP2).
...
Tepat jam 10.30 pagi kami kami tiba di CP2 iaitu Persimpangan Padang Nyiru. Ketibaan kami di CP2 sedikit menghampakan kerana ketiadaan burung merpati yang selalunya banyak berkumpul di situ. "Patutlah takde, diorang baru mesin rumput kat sini, bising kot...semua burung dah lari" kata Saudara Jebat. Walaupun tiada burung di situ kami tetap tidak melepaskan sessi bergambar beramai-ramai. 15 minit selepas itu kami mudik menongkah arus menuju semula ke tebing Sungai Melaka untuk menuju ke kawasan Bangunan Merah. Untuk melalui lorong pejalan kaki di tepi tebing sungai kami terpaksa mengangkat basikal masing-masing melalui tangga yang disediakan.
...
Pengalaman menyusuri Sungai Melaka melalui laluan tersebut ternyata menyeronokan kerana tiada kenderaan dibenarkan melalui lorong tersebut dan hanya dilewati beberapa pelancong pada pagi tersebut. Pemandangan indah Sungai Melaka dapat dihayati bersama ahli KBTBB sambil mengayuh basikal tanpa ada halangan. "Wahhh...bestlah bang lalu kat sini...line clear habis...tepi sungai pulak tu" kata salah seorang ahli KBTBB. Bot-bot pelancong yang lalu lalang sentiasa membunyikan hon apabila melihat kami dan kelihatan juga penumpang-penumpangnya turut melambai-lambaikan tangan ke arah kami.
...
Di hujung lorong pejalan kaki dengan berlatarbelakangkan Bangunan Merah, kami sempat bergambar di tepi Sungai Melaka beramai2 sambil berteriak "Apa yang penting?!..KERJASAMA!" laungan sebanyak 3 kali itu membuktikan bahawa KBTBB telah berjaya menganjurkan acara kayuhan Biru dengan adanya KERJASAMA berpasukan dan latihan bersama untuk merealisasikan sesuatu MISI atau ACARA.
...
Seterusnya kami berhenti berehat di hadapan kincir angin ketika zaman Kesultanan Melayu Melaka (CP3) berhampiran Bangunan Merah dan deretan basikal tua KBTBB menjadi tarikan pelancong yang lalu lalang di situ. Sedang asyik berehat dan berbual-bual di situ tiba-tiba kami si tegur oleh seorang peminat basikal tua yang kebetulan berada di situ. Beliau ialah Sdr. Karim dari Muar, Johor. "Wahhhh...Tahniah...Tahniah semua! Malam tadi saya tengok anda semua di Majalah 3 memang hebat! Baguslah ada usaha sebegini...bagi basikal tua hidup kembali" katanya. Ternyata minat mendalam Sdr. Karim terhadap basikal tua dikongsi bersama ahli-ahli KBTBB, beliau tidak lokek memberitahu kami "lubok" dan kedai-kedai basikal lama yang masih beroperasi dan menjual barangan spare-part di Johor.
...
"Kalau nak datang Muar, telefon saya... nanti saya bawa saudara berjumpa kolektor dan kedai-kedai basikal di sana". Tambah beliau lagi. Walaupun pertemuan yang singkat ternyata banyak informasi yang dapat dikongsi bersama beliau. Terima kasih kami ucapkan kepada Sdr. Karim dan kalau datang Melaka lagi jemputlah singgah ke Bt. Berendam. Dari CP3 kami mudik semula menyelusuri ke "Pasar Karat" yang terletak di lorong berhampiran Jonker Street yang menjadi persinggahan seterusnya. Disebabkan rombongan kami tiba agak lewat di sana kira-kira jam 11:15 kebanyakkan penjual sudahpun mengemas barangan mereka, antara barang2 yang menarik dijual di sana ialah alat-alat ganti basikal tua, lampu porcelin, barangan tembaga, botol2 antik, pakaian askar, topi besi, dan macam-macam barangan antik yang dijual dengan harga yang berpatutan.
...
Selesai membeli belah kami meneruskan perjalanan ke Rumah Warisan di Kg. Morten iaitu di kediaman Tuan Haji Ibrahim (CP4) yang pernah kami kunjungi pada kayuhan "Jom Ronda Melaka" yang lalu. Ketibaan kami disambut mesra oleh Tuan Haji Ibrahim dan isterinya. "Ohhh...kamu semua nie yang keluar TV3 malam tadikan? Mana budak yang kayuh basikal suami-isteri tu?! Wahhh baguslah kamu semua nie." kata beliau. "Nie haaa diorang tu", kata Jebat. "Dulu datang tak ramai, sekarang dah ramai betul kamu semua yer...kalau macam nie..saya pun nak ikut sekalilah lain kali...", tambah Tuan Haji Ibrahim.
...
bersambung lagie....
...
Untuk melihat foto-foto menarik sila KLIK DI SINI foto-foto telah dirakam oleh Sdr. Ikhwan
....
Alamat KBTBB
Bengkel & Galeri KBTBB, 2743, Jalan Solok Pantai, Bt. 4, Batu Berendam 75350 Melaka.
...
Telefon
Pengerusi - Sdr. Alias 012-391 5613
Naib Pengerusi - Sdr. Aslizan 012 3161 785
Perhubungan Awam & Keahlian - Sdr. Jebat 017-639 7119
Media, Publisiti & Komunikasi - Sdr. Ikhwan 012-934 3953
....