Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Isnin, 9 Ogos 2010

Majlis Doa Selamat KBTBB sempena menyambut ketibaan Ramadan

Disebalik kegiatan dan aktiviti berbasikal KBTBB sentiasa bersyukur dan mensyukuri rahmat serta limpahan rezeki yang dikurniakan oleh Allah S.W.T. kepada kelab yang dicintai ini. Menjelangnya bulan Ramadan iaitu bulan yang penuh keberkatan, KBTBB sempat mengadakan satu Majlis Doa Selamat dan jamuan khas buat ahli-ahli dan keluarga mereka. Bertempat di Kampung Batu Berendam, Melaka seramai lebih 50 tetamu telah hadir memeriahkan Majlis yang penuh dengan suasana kekeluargaan dan silaturahim.

Alhamdulillah, majlis ini telahpun disempurnakan dengan bacaan doa daripada Tuan Imam, Kampung Batu Berendam, Melaka sendiri. Turut meluangkan masa dan hadir ialah En. Ghafar iaitu Pengerusi JKKK Kampung Batu Berendam dan sahabat-sahabat daripada Basikal Klasik Melaka (Sdr. Zaidi) serta Kelab Basikal Klasik Muar (Sdr. Karim dan 2 sahabatnya). Di Majlis yang ringkas ini, Sdr. Ikhwan sempat menyampaikan amanat yang di bawa khas dari Indonesia bersempena Kongres Sepeda Indonesia (KSI 2010). Beliau yang hadir mewakili KBTBB dan Malaysia selaku pemerhati di kongres tersebut menyatakan hasrat dan kesediaan untuk membawa rombongan dari Malaysia untuk menjayakan acara Kayuhan 2 Negara (K2N ke 2 -2011) yang bakal diadakan di Jakarta pada tahun hadapan.

Antara lain beliau menyatakan bahawa acara K2N (Kayuhan 2 Negara - Malaysia & Indonesia) yang telah berlangsung baru-baru ini diiktiraf sebagai acara Nasional dan telah mendapat perhatian daripada pemerintah Indonesia terutamanya Bpk. Wali Kota Jakarta (Datuk Bandar) iaitu Bpk. Syahrul Effendi seorang yang sangat berpengaruh di sana. Sdr. Ikhwan juga sempat berkongsikan sedikit pengalamannya sewaktu menghadiri kongres dan acara yang telah berlangsung di Indonesia kepada ahli-ahli KBTBB.

Majlis diakhiri dengan acara cabutan bertuah dan kesemua yang ahli-ahli yang hadir pada malam tersebut mendapat hadiah termasuk t-shirt eksklusif Kongres Sepeda Indonesia dan lencana "wing" yang di bawa khas oleh Sdr. Ikhwan dari Jakarta. Dukacita dimaklumkan pada malam itu kayuhan yang akan diadakan pada keesokkan harinya 8hb Ogos 2010 terpaksa dibatalkan untuk menghormati kematian /pemergian ibu kepada salah seorang ahli KBTBB iaitu ibu Sdr. Yusof yang telah meninggal dunia pada malam itu. Salam takziah buat Sdr. Yusof sekeluarga - Al-Fatihah - Admin KBTBB

Selain pandai membangunkan basikal tua...ahli-ahli KBTBB juga mempunyai kebolehan dan kepakaran membakar ikan, ayam dan kambing...lihat saja foto ini...

Ini dia pakar bakar-membakar...lepas nie dia plan nak buka gerai di Bazar Ramadan kat depan simpang Kampung Batu Berendam...

Kaum ibu dan ahli-ahli keluarga ahli-ahli KBTBB juga turut hadir memeriahkan Majlis yang diadakan pada malam tersebut.

Majlis Doa Selamat sebagai tanda mensyukuri nikmat dan rezeki yang dikurniakan Illahi kepada KBTBB selama ini.

Pengerusi KBTBB Sdr. Alias Omar (dua dari hujung) bersama barisan AJK sentiasa bekerja keras dan berusaha untuk mengeratkan hubungan sesama ahli KBTBB dan ahli keluarga.

Sdr. Ghafar selaku Pengerusi JKKK, Kampung Batu Berendam hadir meluangkan masa meninjau aktiviti dan kegiatan yang telah dirancang KBTBB sebagai tanda sokongan.

Masa untuk menjamu selera dengan hidangan Nasi Lemak dan juadah ikan, ayam dan kambing bakar serta kuih-muih yang lazat.

Bersama berkongsi rezeki dan limpahan rahmat bersama ahli-ahli keluarga masing-masing...itulah nikmat sebenar sebuah perkongsian.

Puan Wawa hadir memeriahkan Majlis dan memberikan isyarat "bagus" untuk hidangan yang ikan bakar yang disediakan AJK.

Sdr. Karim memberikan isyarat 1Malaysia yang bermaksud 1Hati...beliau yang hadir bersama 2 sahabatnya dari kiri (baju kuning dan biru) kerana silaturahim dan semangat persahabatan basikal tua yang mendalam.

Tetamu yang hadir menjamu selera di dalam khemah khas yang telah disediakan oleh AJK KBTBB.

Penghargaan khas kepada Penaung KBTBB iaitu Sdr. Zulkifli Osman disampaikan kepada wakil beliau iaitu kepada Sdr. Rabani. Sdr. Zul tidak dapat hadir kerana urusan penting di luar negeri (Melaka).

Sdr. Ikhwan yang hadir menyampaikan amanat khas dari Kongres Sepeda Indonesia dan AJK Kayuhan 2 Negara (Malaysia - Indonesia).

Hadiah cabutan bertuah untuk semua ahli-ahli dan AJK yang hadir menjayakan Majlis yang telah dirancang KBTBB.

Puan Wawa antara penerima cabutan bertuah di malam tersebut, hadiah disampaikan oleh Pengerusi KBTBB iaitu Sdr. Alias Omar.

Ahli baru KBTBB iaitu Sdr. Azrin juga menerima hadiah cabutan bertuah pada malam tersebut.

Sdr. Adik menerima hadiah "misteri" iaitu sehelai t-shirt eksklusif Kongres Sepeda Indonesia (KSI 2010) yang disumbangkan oleh Sdr. Ikhwan untuk cabutan bertuah pada malam itu.
...