Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Khamis, 2 September 2010

KBTBB tetap bersemangat menyambut Kemerdekaan Negara yang ke 53 di Melaka

Tepat detik 12:00 malam 31 Ogos 2010 yang lalu Melaka telah menyaksikan 30 jiwa patriotik yang kental hadir melaungkan "Medeka! Medeka! Merdeka!" di hadapan Jam Besar / Bangunan Merah, Bandar Hilir, Melaka. Walaupun tiada acara rasmi yang dianjurkan Kerajaan Negeri Melaka, namun atas prinsip dan semangat cintakan Malaysia KBTBB hadir mengayuh basikal tua masing-masing mengelilingi Negeri Melaka bersama Jalur Gemilang untuk menceriakan suasana diambang Merdeka pada malam 30 Ogos 2010 yang lalu.

Kemerdekaan Negara ke 53 yang bertemakan "1Malaysia Menjana Transformasi" dilihat sebagai tema yang sangat bertepatan dengan inspirasi dan halatuju KBTBB selama ini. Dalam tempoh kurang 3 tahun KBTBB telah berusaha dan akan meneruskan "Transformasi" untuk kekal relevan memperjuangkan basikal tua di Malaysia dan Nusantara. Perkembangan hobi basikal tua di Malaysia juga kini sudah menampakkan kemajuan yang sangat positif dan sihat. Kehadiran generasi muda yang tampil dengan idea-idea kreatif yang baru dan segar telah menyuntik dan membakar semangat pencinta-pencinta basikal tua di seluruh tanahair.

Sdr. Jebat bangga bergambar bersama basikal tua yang dihiasi Jalur Gemilang bersama ahli-ahli KBTBB sebelum memulakan acara kayuhan di malam Merdeka baru-baru ini.

Dari kanan Sdr. Alias Omar, Tok Penghulu, Sdr. Fadhil dan Sdr. Jebat tetap bersemangat melaungkan "Merdeka!" sebagai tanda patriotik kepada perjuangan tokoh-tokoh Kemerdekaan Negara.

...