Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Khamis, 21 Julai 2011

KBTBB dan PECHAL bergabung memeriahkan acara kayuhan 2 kelab (K2K) di Melaka Bandaraya Warisan Dunia

Melaka – Bandaraya Melaka meriah lagi dihujung minggu dengan deringan loceng dan horn basikal tua apabila kehadiran sekumpulan peserta basikal tua seramai 80 orang memenuhi jalan di sekitar Jalan Jonker, Jalan Bendahara, dan sekitar A Famosa. Menariknya sejumlah 20 orang peserta terdiri daripada ahli-ahli Pemilik Basikal Tua Chaah, Labis & Segamat atau lebih dikenali sebagai PECHAL dari negeri Johor Darul Takzim. Terpersona dengan keunikan, keindahan, dan kebersihan negeri Melaka sebagai Bandaraya Warisan Dunia, PECHAL kembali ke negeri ini buat kali kedua untuk berbasikal bersama Kelab Basikal Tua Batu Berendam Melaka (KBTBB).

Acara berbasikal mengelilingi Melaka setiap hujung minggu yang dianjurkan KBTBB membuktikan negeri Melaka kini merupakan lokasi paling strategik untuk acara berbasikal sambil berlibur. Memulakan kayuhan mereka dari Batu Berendam, acara pelepasan peserta flag-off telah disempurnakan oleh En. Gafar Othman selaku Pengerusi JKKK Batu Berendam tepat jam 8:00 pagi. Turut memeriahkan acara berbasikal pada hari tersebut ialah En. Roslan Mat Nong iaitu Setiausaha Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Jabatan Ketua Menteri Melaka bersama En. Zulkifli Othman selaku Penaung KBTBB, mereka hadir bersama-sama mengayuh basikal tua mengiringi tetamu dari PECHAL, Johor mengililingi Bandaraya Melaka sejauh 16km.

PECHAL dan KBTBB sempat singgah di Kota A Famosa untuk mempamerkan koleksi basikal tua masing-masing kepada pengunjung yang hadir di situ. Ternyata deretan basikal tua yang dihias dengan aksesori seperti lampu antik, loceng, hiasan bendera dan sebagainya menarik perhatian pengunjung untuk bergambar. Ramai juga yang tertarik dengan pakaian dan busana yang dipakai oleh ahli-ahli KBTBB, gelagat peserta telah berjaya mencuit hati dan perasaan qurious (ingin tahu) lebih lanjut mengenai warisan basikal tua di Melaka. Turut hadir memberi sokongan pada acara kayuhan ini ialah Yang Berhormat Datuk Latiff bin Tamby Chik, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan Negeri Melaka.

Peserta sempat singgah melawat Kampung Morten yang terletak di tepi Sungai Melaka untuk melihat keunikkan kampung warisan sebelum pulang menuju ke Batu berendam untuk Majlis Penutup acara.

Bersemangat memulakan kayuhan...

Usia bukan penghalang bagi Wak Tumirin dan isterinya mengayuh basikal...

Abg Alias Omar yang mengetuai acara K2K (Kayuhan 2 Kelab) menyelusuri Jalan Jonker...

Hukum pancung... kerana lambat hantar air minuman...

Sahabat PECHAL berketurunan cina sempat melawat Tokong Chen Hong Teng yang dibina pada tahun 1646

Turut hadir memberi sokongan pada acara kayuhan ini ialah Yang Berhormat Datuk Latiff bin Tamby Chik, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Warisan Negeri Melaka (berbaju hijau pucuk pisang)

Ibarat isi dan kuku... sehati dan sejiwa...

Wabak dan virus pakaian uniform tentera yang sering menjadi perhatian umum....

PECHAL yang semakin dikenali dan disegani....

Basikal tua jadi tarikan pelancong....

Berehat sebentar di Bangunan Merah...

Baik punya slurrrpppp....cendol terbaik dunia...hanya di Melaka....

Tanda persahabatan antara 2 kelab basikal....KBTBB dan PECHAL ibarat abang-adik....semoga basikal tua menjadi jambatan persahabatan sejati...