Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Rabu, 9 Disember 2009

Acara Kayuhan Melaka - Jakarta membuka lebaran baru silaturahim 2 negara

Melaka - 6hb Disember 2009. Di bumi bertuah ini terpahat 1 lagi sejarah buat KBTBB apabila Sdr. Ichwan Alex Setiawan pengurus dari KOSTI (Komunitas Sepeda Tua Indonesia) dan juga pengurus KOBA (Komunitas Ontel Batavia) sudi hadir memeriahkan acara kayuhan pada pagi Ahad lalu sebagai tanda persahabatan antara Melaka dan Jakarta. Sdr. Alex yang diundang menjadi tetamu istimewa bagi Sdr. Sanim (NBT), Sdr. Ikhwan (BM) dan KBTBB telah disambut oleh Ketua Projek KBTBB iaitu Sdr. Ikhwan dan isterinya (Puan Azwa) di LCCT pada Jumaat yang lalu dan di bawa menginap di sebuah resort di Port Dickson. Kehadiran Sdr. Alex di Batu Berendam secara tidak langsung telah menyuntik semangat KBTBB untuk terus aktif mempromosi dan memertabatkan basikal tua di Melaka. Beliau yang tampil berpakaian tradisional Bali ini sebenarnya seorang yang sarat dengan idea dan pengalaman serta berpengetahuan luas mengenai basikal tua di negaranya.


Sehari sebelumnya Sdr. Alex yang ditemani isterinya (Puan Yuli) dan anaknya (Rea) diiringi Sdr. Ikhwan dan isteri (Puan Azwa) sempat menghadiri Majlis Perkahwinan Sdr. Sanim di Semabok, Melaka. Sdr. Alex yang pertama kali menjejakkan kaki ke Malaysia kelihatan tidak kekok dan canggung bertemu sahabat-sahabat basikal tua di sini. Sesiapa yang bertemu beliau pasti akan tertawan dengan sikap dan rasa hormatnya kepada sesiapa sahaja. Justeru sesiapa yang mendekati beliau pasti merasa seolah-olah telah lama mengenali beliau kerana sifat hormat dan rendah dirinya itu. KBTBB berasa amat bertuah dengan kehadiran Sdr. Alex telah memberikan keyakinan dan semangat berganda untuk KBTBB terus mara ke hadapan.

Selesai sarapan pagi, satu sessi taklimat mengenai acara telah disampaikan oleh Sdr. Ikhwan (BM) diikuti dengan bacaan doa selamat daripada Chegu Shaari. Tepat jam 8:45 pagi rombongan KBTBB bertolak ke Bandaraya Melaka bersama Sdr. Alex dan rombongan. Paling manis kayuhan pada pagi Ahad lalu telah disertai lebih 30 peserta termasuk Mr. GB yang sanggup datang dari Batu Gajah, Perak dan Abg. Hamdan sekeluarga dari Labis, Johor. Kayuhan pada kali ini disertai 4 peserta wanita dan selebihnya peserta lelaki. Sepanjang perjalanan Sdr. Alex ditemani Sdr. Ikhwan dan Wawa sebagai jurupandu arah dan pemberi maklumat.

Rombongan KBTBB menuju ke Melaka melusuri Jalan Batu Berendam menuju ke pusat Bandaraya membawa tetamu dari Jakarta.

Sdr. Ikhwan (Basikal Malaya) sentiasa mengiringi Sdr. Alex disepanjang kayuhan dan memberikan banyak info dan maklumat kepada beliau.

Rombongan KBTBB sentiasa memastikan keselamatan ahli-ahlinya berada di tahap maksimum dan sentiasa berdisiplin serta berhati-hati sepanjang perjalanan.

Lampu merah. Berhenti sambil memastikan keaadaan basikal tua masing-masing berada di dalam keadaan baik dan tiada sebarang kerosakkan.

KBTBB tiba di Bangunan Merah iaitu di hadapan menara Jam Merah dan bersebelahannya terletak bangunan
Stadthuys yang telah di bina oleh orang Belanda sekitar 1650an.

Deretan basikal tua yang diletakkan di siar kaki di dataran Bangunan Merah menarik perhatian pelancong yang lalu lalang di situ.

Sdr. Alex begitu ramah dan mudah mesra dan sempat berkongsi ilmu bersama Adik Amira memberi tunjuk ajar mengenai basikal tua.

Haziq bersama adiknya Hazim datang dari Labis, Johor sanggup datang kerana minat kepada basikal tua dan telah merealisasikan hajat mereka untuk berkayuh bersama KBTBB di Melaka. Kayuhan pada kali ini mereka merupakan peserta termuda di kalangan ahli-ahli yang lain.

Group foto bersama Sdr. Alex sebagai kenang-kenangan yang bersejarah.

Sdr. Alex bersama orang-orang penting KBTBB - dari kiri Chegu Shaari, Hafiz, Ikhwan, Alex dan Abg Lias.

Sahabat baik - Sdr. Alex dan Sdr. Jebat bertukar budaya. Sdr. Jebat memakai tanjak milik Sdr. Alex sebagi simbolik mengenali budaya negara Indonesia.

Semua ahli rombongan mengangkat tangan sebagai tanda bersatu dan berjaya tiba di Bandaraya Melaka dengan selamat. Lokasi seterusnya di A Famosa...tungguuuuu...

Nantikan foto-foto seterusnya...Admin akan mengemaskini blog ini dengan foto-foto terbaharu. Sila kunjungi blog Wira-wiri Naik Sepeda untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai acara yang telah berlangsung sila klik di SINI.