Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Isnin, 13 Disember 2010

Sertai KBTBB dalam Acara Kayuhan 1 Citra,1 Jiwa,1 Ekspresi bersempena 1.1.2011

Menjelang 1.1.2011 KBTBB ingin menjemput seluruh komuniti basikal tua sama ada kelab ataupun individu untuk bersama-sama memeriahkan 1 Acara Kayuhan basikal tua yang bertemakan 1 Citra, 1 Jiwa & 1 Ekspresi pada hari Sabtu (1.1.2011) yang akan bermula pada pukul 8:45 pagi di Pengkalan KBTBB (Bt. Berendam, Melaka) menuju ke Bandaraya Melaka bertujuan mempamerkan keunikan hobi & koleksi basikal tua sambil berlibur. Pastinya kehadiran basikal tua bersama pemiliknya akan menjadi tumpuan dan perhatian pelancong dalam dan luar negara terutamanya pada sambutan tahun baru 2011. Kayuhan yang akan diketuai oleh KBTBB akan mengelilingi Melaka dan berhenti di tempat-tempat tumpuan pelancong seperti Jonker Street, Bangunan Merah, A Famosa, Dataran Taming Sari, Kg. Morten dan sebagainya sejauh 25km.
...
Bersempena tahun 2011 marilah kita bersama-sama berusaha untuk terus melestarikan nostalgia basikal tua agar ianya terus kekal menjadi tatapan dan warisan untuk generasi yang akan datang. Walaupun masa dan tahun beredar dengan berhadapan arus kemodenan dan pembangunan yang pesat namun sejarah dan jasa basikal tua membangunkan negara seharusnya dikenang dan terus dipelihara. Hobi basikal tua telah berjaya menyatukan bangsa, mempereratkan persahabatan, memartabatkan warisan, dan kini terbukti ianya mesra alam, mengurangkan pemanasan global, menyihatkan, praktikal dan ekonomikal.
...
Berdepan tahun 2011, KBTBB akan berusaha dengan lebih gigih untuk merancang beberapa aktiviti-aktiviti yang menarik dan lebih berimpak/berkesan untuk semua peminat basikal tua tanahair. Bertepatan dengan tema yang di bawa KBTBB iaitu 1 Citra, 1 Jiwa dan 1 Ekspresi, kami ingin menyeru kepada semua peminat dan pengumpul basikal tua untuk bersama-sama tanpa mengira kaum, agama, idealogi, dan taraf/status untuk kita terus membakar semangat berjuang dengan niat yang ikhlas semata-mata untuk memartabatkan basikal tua. KBTBB telah membuktikan bahawa dengan adanya penganjuran aktiviti dan kayuhan, hobi basikal tua terus relevan, bernyawa dan terus diminati. Jom sertai kami...bersama kita ekspresikan diri! - Admin KBTBB.
...
Rasional Tema Kayuhan
1 Citra merujuk kepada suatu imej yang beridentitikan budaya dan bangsa setempat. 1 Jiwa merujuk kepada penyatuan dan kekuatan kolaboratif (kerjasama) serta sehaluan. 1 Ekspresi merujuk kepada kebebasan meluahkan perasaan emosi dan jasmani dengan cara yang unik dan sihat.
...