Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Sabtu, 23 April 2011

Kayuhan Terowong Masa (KTM) ke Pontian dan Misi K2N II ke Bandung & Jakarta, Indonesia

Untuk pengesahan - KBTBB bersama rombongannya akan ke Pontian, Johor pada Sabtu 30 April 2011 untuk menyokong Acara Kayuhan Terowong Masa (KTM2011) anjuran Kelab Basikal Tua Johor a.k.a. KSTJB. Walaupun hanya tinggal beberapa hari sebelum acara tersebut KBTBB masih membuka dan menerima penyertaan dari mana-mana pihak yang ingin menyertai acara tersebut dari negeri Melaka dan sekitarnya. Acara KTM2011 ini dijangka akan disertai lebih 200 peserta dari seluruh Malaysia berdasarkan maklumat dan risikan yang diperolehi oleh KBTBB. Bayangkanlah kemeriahannya... dan kerugian besar yang teramat bagi mereka yang gagal dan tidak dapat hadir. Fikirkanlah sendiri.

Justeru itu marilah kita beramai-ramai menyokong acara kayuhan KTM 2011 ini, tanpa inisiatif dan penganjuran acara/event hobi basikal tua seperti ini pasti hobi ini akan sepi dan sejuk bagi sesetengah kawasan dan negeri. Persoalannya - bagaimana nak ada "peminat baru" dan jadi "panas" kalau kelab yang adapun tidak mampu melakukan aktiviti untuk ahli-ahlinya apatah lagi nak menganjurkan acara besar seperti ini...maka jadilah ia hanya sebagai hobi "syok sendiri" dan "collect and see"... yang hancur bertambah hancur dan yang sepi bertambah sepi...renung-renungkanlah sahabat-sahabat basikal tua Malaysia sekalian. Apa-pun jumpa kami di sana dan kita kasi "gegar" Pontian dengan ekpresikan pakaian dan basikal tua masing-masing.

Bagi KBTBB misi seterusnya ialah untuk membawa ahli-ahlinya ke Bandung dan Jakarta, Indonesia untuk menjayakan Acara Kayuhan 2 Negara Kali Ke 2 (K2N II) anjuran KBTBB dan KOSTI. KBTBB yang secara rasmi dijemput oleh KOSTI ingin memanjangkan jemputan Acara K2N II ini kepada seluruh peminat basikal tua/klasik seluruh Malaysia dengan bayaran yang paling minimum. Acara yang akan berlangsung di Bandung pada 3-6 Jun 2011 ini akan disertai lebih 1,000 peserta dengan pelbagai acara menarik yang telah dirancang untuk meraikan peserta-peserta K2N I (alumni) dan K2N II.

Kepada sesiapa yang berminat hanya perlu memberikan nama penuh dan IC number untuk tujuan pendaftaran tiket kapal terbang ke Indonesia bersama bayaran deposit RM500. Inilah peluang seumur hidup yang tidak seharusnya dilepaskan oleh mana-mana individu yang cintakan basikal tua dan menimba pengalaman berharga berkayuh bersama 1,000 ontelis di Bandung. Peserta juga berpeluang melawat tempat-tempat menarik disamping membeli-belah terutamanya barang-barang basikal. Jadilah kumpulan PERTAMA mengukir sejarah untuk MALAYSIA dan bersama kita buktikan bahawa kita bukanlah hanya "jaguh kampung" Sekiranya ada yang berminat silalah hubungi terus Sdr. Ikhwan di talian 019 606 5575. Tempat adalah terhad. Maklumat terperinci mengenai K2N II akan disiarkan kelak - Admin KBTBB