Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Isnin, 5 April 2010

Acara Kayuhan 2 Negara: Membakar Semangat Baru...Mempererat Persahabatan Serumpun

Pengenalan
Acara Kayuhan 2 Negara atau singkatannya K2N adalah acara gabungan basikal tua yang pertama bakal diadakan di antara dua negara iaitu Malaysia dan Indonesia. Acara yang bakal memberikan perubahan besar terhadap kemajuan dan perkembangan komuniti basikal tua di Nusantara tercetus hasil daripada ikatan persahabatan yang tulus ikhlas antara pencinta basikal tua dari kedua-dua negara. Kewujudan acara K2N berteraskan keyakinan, keberanian dan keinginan yang tinggi untuk melihat perubahan baru disamping merasa atmosfera berbeza sebenar dunia basikal tua. Basikal tua yang kini bersifat global dan universal telah mampu merentas sempadan negara untuk terus lestari dan merealisasikan harapan pencintanya.

Rasional penganjuran Acara K2N
Komuniti basikal tua yang wujud di Malaysia dan Indonesia perlu berani berubah (dare to change) dan mencipta kelainan (creative & inovative) untuk memberi lembaran dan semangat baharu yang penuh warna dan tenaga yang vibran (ceria) kepada basikal tua. Bagi komuniti basikal tua di Malaysia inilah detik dan masanya untuk kita bersama-sama bangkit berjuang untuk melestarikan basikal tua agar ia terus kekal relavan sepanjang zaman. K2N adalah medan perjuangan sebenar untuk membuktikan keberanian dan kesungguhan kita untuk mengorbankan keegoan, idealogi, masa, tenaga dan wang-ringgit demi hobi yang kita cintai. Dengan semangat 1Malaysia, marilah kita bersatu untuk mencipta lembaran sejarah baharu basikal tua untuk negara dan Nusantara!

Tema Acara K2N
Bertemakan "Membakar Semangat Baru...Mempererat Persahabatan Serumpun". Istilah Membakar Semangat Baru merujuk kepada idea baharu, keberanian dan kegigihan peserta-pesertanya untuk melakukankan transformasi dan perubahan terhadap komuniti basikal tua kedua-dua negara agar lebih proaktif dan progresif. Komuniti basikal tua Nusantara memerlukan suntikkan semangat dan pemikiran baharu, kreatif dan inovatif untuk terus maju. Istilah Mempererat Persahabatan Serumpun pula merujuk kepada hubungan persahabatan berlandaskan ketulusan dan kejujuran antara kedua-dua komuniti demi melestarikan basikal tua Nusantara. Secara ringkasnya tema Acara K2N boleh diterjemahkan sebagai usaha bersepadu dua negara yang mempunyai banyak nilai-nilai persamaan darisegi bahasa, budaya, agama, sejarah dan sebagainya bersatu di dalam menjayakan 1 acara. Pemilihan tema tersebut dilihat sangat bertepatan dengan senario dan perkembangan hubungan kedua-dua negara yang semakin baik, harmoni dan makmur.

Acara K2N mengariskan 7 Objektif Utama iaitu:

1. Menjalinkan hubungan rasmi dan persahabatan antara komuniti basikal tua di Malaysia dan Indonesia melalui wakil-wakil kelab dan komuniti.

2. Mengada/menganjurkan aktivit/acara kayuhan tahunan basikal tua secara kerjasama untuk memperluaskan komuniti dan melestarikan hobi basikal tua untuk kedua-dua negara.

3. Memperkenal dan mengenali dengan lebih dekat adat, budaya, dan warisan negara masing-masing disamping mempereratkan hubungan silaturahim serumpun.

4. Berukar-tukar pendapat dan idea untuk memberi pengalaman dan pengetahuan terbaharu kepada peserta dan generasi muda yang meminati basikal tua.

5. Bersama-sama mempromosikan cara hidup sihat dengan menyokong usaha menghijaukan bumi dengan mengurangkan pemanasan global melalui aktiviti berbasikal secara meluas.

6. Mempertahan dan mengekalkan basikal tua sebagai satu warisan sejarah yang tidak ternilai untuk tatapan generasi muda dan negara.

7. Mengadakan siri-siri lawatan dan kunjungan antara komuniti basikal tua bagi mengukuhkan ikatan persahabatan antara kedua-dua komuniti basikal tua di Malaysia dan Indonesia.Siapa yang menganjurkan Acara K2N?
Acara K2N dianjurkan secara gabungan bersama antara Kelab Basikal Tua Batu Berendam (KBTBB), Melaka dari Malaysia dengan Komuniti Sepeda Tua Indonesia (KOSTI) yang berpusat di Jakarta, Indonesia. KBTBB yang dianggotai seramai 50 ahli berdaftar merupakan satu-satunya kelab basikal tua yang bergerak aktif dan progresif melestarikan basikal tua disamping menganjurkan pelbagai aktivti dan kegiatan di peringkat Nasional. Manakala KOSTI pula mempunyai seramai 10,000 ahli dengan 450 buah kelab basikal tua yang bernaung dibawahnya memainkan peranan paling proaktif dan penting di dalam menyelaras dan menguruskan pelbagai acara basikal tua yang besar di Indonesia.

Siapa yang menyokong Acara K2N?
Acara K2N ini disokong sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Melaka, Wakil-wakil Rakyat, Agensi-agensi Kerajaan Negeri, Anak-anak Syarikat Kerajaan Negeri dan Ketua Menteri Melaka iaitu Datuk Seri Ali Rustam. Disamping itu pihak Media cetak seperti Utusan, Kosmo, Berita Harian, Metro, China Press, The Star, NST, Melaka Hari Ini dan sebagainya juga akan bersama-sama membuat liputan. Disamping media penyiaran seperti RTM, TV3, Astro dan sebagainya akan turut diundang memeriahkan acara. Selain daripada itu blog rasmi K2N iaitu Wira-wiri Naik Sepeda dan Basikal Malaya disamping KSTJB dan NBT akan bersama-sama mempromosikan acara K2N sebagai media penyampai rasmi.

Bila dan di mana Acara K2N akan diadakan?
Secara rasminya Acara K2N akan diadakan pada hari Sabtu dan Ahad iaitu pada 5hb dan 6hb Jun 2010. Acara kemuncaknya ialah Majlis Makan Malam pada Sabtu, 5hb Jun 2010, jam 8:00 malam di QuaySide yang dirasmikan oleh Ketua Menteri Melaka. Acara kayuhan rasmi K2N pula pada hari Ahad, 6hb Jun 2010 bermula 7:30 pagi yang akan dilepaskan oleh Ketua Menteri Melaka. Acara rasmi K2N akan diadakan di sekitar Bandar Hilir / Bangunan Merah dan akan bermula di Dataran Taming Sari. Negeri bertuah Melaka dipilih menjadi tuan rumah kerana negeri ini sangat terkenal dengan lokasi-lokasi menarik dan bersejarah serta telah diiktiraf oleh UNESCO sebagai "Tapak Warisan Dunia". Melaka juga kini telah mendapat gelaran sebagai negeri 1Malaysia kerana menghimpunkan pelbagai adat, budaya dan warisan yang ada di Malaysia sebagai salah satu produk pelancongan menarik kepada dunia luar. K2N juga secara tidak langsung dapat mempromosikan sektor pelancongan negeri Melaka kepada negara jiran kita iaitu Indonesia.

Bersambung....untuk pelbagai informasi penting dan PENDAFTARAN ke acara K2N.
...