Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Isnin, 12 September 2011

Program Salam Ramadhan 1432H KBTBB berjaya diadakan 3 tahun berturut-turut (2009-2011)

Bulat air kerana pembetong, bulat manusia kerana muafakat. Program Salam Ramadhan yang diperkenalkan sejak 2009, kini terus dikekal dan dilaksanakan sehingga 2011 buat 3 tahun berturut-turut, ini membuktikan semangat bersatu hati dan kerjasama yang kental serta kukuh dikalangan ahli-ahli KBTBB. Pada hari Ahad 14hb Ogos 2011 bersamaan 14 Ramadhan 1432 yang lalu, KBTBB sekali lagi membuktikan bahawa kelab basikal tua yang berpengkalan di Batu Berendam ini masih konsisten menjalankan kerja-kerja amal untuk masyarakat setempat.

Acara memasak yang bermula jam 10:30 pagi ini berjaya mengumpulkan sejumlah 30 orang ahli-ahli KBTBB bergotong-royong untuk melaksanakan tugas-tugas memasak, membungkus dan mengedarkan sejumlah 300 bungkusan bubur lambuk pada tahun ini. Berbanding 2 tahun sebelum ini peningkatan jumlah bubur lambuk melebihi 50 bungkus menjadi 300 bungkus berbanding 250 bungkus pada tahun lepas 2010 dan 180 bungkus pada tahun 2009. Alhamdulillah dari tahun ke tahun KBTBB diberi rezeki dan sumber kewangan yang mencukupi untuk terus aktif dan progresif.

Menurut Sdr. Jebat kesemua bubur lambuk yang telah dimasak ini telah diedarkan ke seluruh penduduk kampung berhampiran termasuk ke rumah Ketua Menteri Melaka, Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka, dan Balai Polis Batu Berendam. "Objektif utama untuk memupuk semangat kerjasama dan bersatu hati ternyata sudah tertanam sejak penubuhan kelab ini pada tahun 2008, itulah kunci dan rahsia KBTBB kekal sebagai kelab basikal tua yang sentiasa aktif dan dapat memenuhi kehendak ahli-ahlinya" tambah Sdr. Jebat lagi.

Manakala bagi Pengerusi KBTBB iaitu Abg. Alias Omar "Program seumpama ini seharusnya kita teruskan setiap tahun. Kelab ini wujud bukan sekadar suka-suka, kita telah buktikan kita juga mampu mengada dan menganjurkan banyak aktiviti sepanjang tahun selain hanya hadir memenuhi undangan berkayuh...Insyaallah dengan limpahan rezeki dan rahmat dari Allah s.w.t. kita akan teruskan usaha menjadikan KBTBB kelab yang berjaya bukan sahaja dalam hal-hal keduniaan tetapi juga akhirat". Program Salam Ramadhan 1432H berakhir dengan semua ahli-ahli yang hadir bergotong-royong membersihkan periuk dan tempat memasak. - Admin KBTBB

Sdr. Hafiz membantu mengisi bubur lambuk di dalam bekas untuk diedarkan kepada penduduk di sekitar kampung Batu Berendam.

Ini dia "pengerak-utama" Program Salam Ramadhan KBTBB tak lain tak bukan Sdr. Jebat yang sentiasa memastikan KBTBB sentiasa seimbang menjalankan aktiviti selari dengan tuntutan dunia dan akhirat.

Menyampaikan sumbangan ikhlas khas buat penduduk di sekitar Batu Berendam terutamanya Warga Emas...Sdr. Jebat (NAib Pengerusi KBTBB) membuktikan keprihatinan KBTBB melalui program ini.

Setiausaha Kerja KBTBB iaitu Sr. Radzwan juga sempat meluangkan masanya menyumbangkan masa dan tenaga menjayakan Program Salam Ramadhan pada tahun ini.


KBTBB melalui Pengerusinya iaitu Abg Alias Omar sempat menyampaikan sumbangan bubur kepada Abg Rahman yang sanggup turun dari Senawang, Negeri Sembilan.
...

Tiada ulasan: