Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Rabu, 1 September 2010

Program Salam Ramadhan KBTBB kini memasuki tahun ke 2

28hb Ogos 2010 bersamaan 18 Ramadhan 1431H - KBTBB sekali lagi telah berjaya menganjurkan Program Salam Ramadhan buat 2 tahun berturut-turut dengan mengedarkan bubur lambuk di sekitar Kampung Batu Berendam, Melaka. Walaupun program pada tahun ini berlangsung sederhana namun jumlah bubur lambuk yang diagihkan meningkat daripada 180 bungkus tahun lepas kepada 250 bungkus tahun ini. Dengan sumber kewangan kelab yang semakin kukuh, KBTBB bersyukur kerana dapat meneruskan program amal ini untuk ahli-ahlinya dan penduduk setempat.

Program memasak bubur lambuk ini telah bermula seawal jam 10:30 pagi oleh pakar-pakar tukang masak bubur lambuk yang telah bersedia dengan ramuan istimewa unik yang lain daripada bubur lambuk yang biasa. Sdr. Jebat selaku Ketua Program Salam Ramadhan telah mengetuai program ini dengan dibantu oleh ahli-ahli dan orang-orang kuat KBTBB. Tepat jam 3:00 petang bubur lambuk yang dimasak KBTBB telah tersedia untuk diedarkan.

Sebagai simbolik nostalgia lama, bubur lambuk dengan pelekat bermesej mula diedarkan dengan menggunakan 2 buah basikal tua disekeliling kampung. Walaupun cuaca terik dan panas sehingga ke petang namun berkat kesungguhan serta niat untuk beramal KBTBB telah berjaya mengedarkan kesemua bubur lambuk yang telah dimasak dan dibungkus. Kira-kira jam 5:30 petang KBTBB selesai dan berjaya menamatkan program yang telah dirancang. Salam Ramadhan buat semua pembaca blog KBTBB - Admin

Abang Joe sedang mengisi bubur lambuk di dalam bakul sebelum diedarkan menaiki basikal tua.


Ini dia pakar masak bubur lambuk yang mengacau dengan cara "blues"...slow and steady brader.


Along (berbaju merah) membantu mengisi bubur lambuk di dalam bungkusan yang sebelum diedarkan dibantu oleh Sdr. Razak (baju biru)


Abg. Yusop juga menyumbangkan tenaganya membantu menjayakan Program Salam Ramadhan untuk KBTBB walaupun beliau baru menyertai KBTBB.


Stiker bermesej "Salam Ramadhan - Semoga Silaturahim Terus Berkekalan" ditampalkan pada bungkusan bubur lambuk sebagai tanda Silaturahim.


Tok Penghulu (Abg Midi) menyampaikan bubur lambuk pertama kepada Pengerusi KBTBB iaitu Sdr. Alias Omar sebelum mengedarkannya seluruh kampung.


2 buah basikal tua digunakan untuk mengedarkan bubur lambuk pada tahun ini. Sdr. Jebat (baju belang) mengetuai Program Salam Ramadhan tahun ini.


Prihatin - Sdr. Khalib menyampaikan bubur lambuk KBTBB kepada Warga Emas di Kampung Batu Berendam.


Inilah jasa basikal tua kepada bangsanya... biar dihambat kemodenan dan kemajuan basikal tua terus berjasa kepada bangsanya. KBTBB akan tetap memperjuangkan basikal tua untuk generasinya.
...

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Salam Ramadhan buat semua ahli kelab basikal tua batu berendam. gambar yang terakhir tu betul2 sedih dan terkesan dihati. Apa yang anda dapat rasakan pada gambar tersebut....