Basikal Melaka ingin mengucapkan Selamat Menyambut Kemerdekaan Negara Ke-57. Semoga warisan basikal tua akan terus lestari dengan penuh sinergi. Bersama kita berjuang demi memartabatkan warisan dan budaya bangsa! - Admin Basikal Melaka

Isnin, 24 Mei 2010

Larian Baton SUKMA XIII - DUN Bukit Baru diceriakan dengan kehadiran KBTBB

KBTBB sekali lagi mengotakan janjinya dengan membawa ahli-ahlinya untuk bersama-sama menyokong Larian Baton Sukan Malaysia (Sukma) XIII pada Ahad, 23hb Mei yang lalu yang bermula di Dataran Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB). Larian baton yang disempurnakan Ketua Menteri Melaka iaitu Datuk Seri Mohd. Ali Rustam telah dihadiri 1000 masyarakat berbilang kaum dengan jarak larian sejauh 23 kilometer bagi peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Baru. Justeru, KBTBB telah dijemput oleh penganjur untuk bersama-sama turut serta menjayakan acara larian tersebut.

Tepat jam 9:30 pagi acara Larian Baton dimulakan di hadapan MBMB. KBTBB yang turun bersama hampir 40 orang ahli-ahlinya telah diberi penghormatan untuk berada di barisan hadapan konvoi untuk mengiringi peserta-peserta dan atlit larian baton pada hari tersebut. Walaupun cuaca hari itu agak panas namun sebagai sokongan terhadap Sukan Malaysia (Sukma) XIII, KBTBB telah berjaya menamatkan konvoi mengiringi Larian Baton tepat jam 1:00 tengahari di Ayer Keroh, Melaka. KBTBB berasa amat berbangga kerana telah diberi peluang dan kesempatan untuk bersama-sama memeriahkan acara tersebut serta berasa sangat bertuah kerana tidak selalu peluang sebegini diberikan kepada pemilik/kelab basikal tua di negeri-negeri lain.

Bagi KBTBB ini adalah satu penghormatan dan penghargaan terhadap komuniti basikal tua di Melaka khasnya dan Malaysia amnya kerana telah diberikan ruang dan peluang untuk membuktikan kemampuan dan sumbangan basikal tua kepada bangsa dan negara. Basikal tua kini melangkah setapak lagi ke hadapan dengan gemblengan dan sumbangan anak-anak muda bergandingan dengan orang-orang lama di dalam KBTBB demi memartabatkan basikal tua di bumi Hang Tuah. Itulah kunci sebenar kejayaan KBTBB hari ini. Basikal Tua...Warisan Generasi Muda.


Tiada ulasan: